Oδηγοί σχολής

Δίαφοροι οδηγοί που καλύπτουν θέματα που μπορεί να αντιμετωπίσετε.

Οδηγός 1 : Εξοπλισμός και αγορά Η/Υ

Εξοπλισμός εργαστηρίων
Το τμήμα διαθέτει 7 εργαστήρια, ένα μεγάλο αμφιθέατρο και κάποιες σχολικές αίθουσες. Στα εργαστήρια υπάρχουν υπολογιστές και εξοπλισμός ηλεκτρονικής και δικτύων.

Υπολογιστές εργαστηρίων
Αντιστοιχεί ένας υπολογιστής για κάθε 2-3 φοιτητές. Πλέον οι περισσότεροι υπολογιστές στα εργαστήρια έχουν αξιόλγες προδιαγραφές (i5 9600, 8gb ram, 256 sata SSD). Σε κάποια εργαστήρια τρέχουν Windows 10 , ενώ σε άλλα Linux (Ubuntu ή Open SUSE).
Έχεις πρόσβαση στους Η/Υ μόνο την ώρα των εργαστηρίου. Δεν υπάρχει πρόβλεψη για απομακρυσμένη πρόσβαση σε Η/Υ του τμήματος. Για τέτοια χρήση υπάρχει η υπηρεσία Ωκεανός, αλλά δε θα σου φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη.
* Οι Η/Υ της βιβλιοθήκης της Πανεπιστημιούπολης 1 πλέον διαθέτουν ίδιο hardware με αυτόν του εργαστηρίου.
Εξοπλισμός ηλεκτρονικής και δικτύων
Ο εξοπλισμός του τμήματος είναι υποτυπώδης και υπολείπεται σημαντικά άλλων αντίστοιχων τμημάτων. Υπάρχουν εργασίες και παραγγελίες σε εξέλιξη, αλλά λόγω του κορονοϊού δε γνωρίζουμε πού έχουν φτάσει. Δυστυχώς, είναι πιθανό να τελειώσεις το τμήμα χωρίς να καταφέρεις να πιάσεις στα χέρια σου παλμογράφο.
Θα χρειαστεί να αγοράσεις κάποια πράγματα για μαθήματα που ασχολούνται με κυκλώματα, αλλά έχουν αμελητέο κόστος.

Προσωπικός υπολογιστής
Έτσι, αν κάποιος μπορεί να φέρει laptop μαζί του στο μάθημα, είναι ευπρόσδεκτο. Υπάρχουν αρκετές αξιόπιστες πρίζες στα εργαστήρια (αντίθετα, στα αμφιθέατρα οι πρίζες είναι δυσπρόσιτες και αναξιόπιστες). Το μάθημα με προσωπικό laptop έχει τα εξής πλεονεκτήματα:
1.    Εξασφαλίζει ότι θα κάνεις hands-on μάθημα, αντί να κοιτάς απλά την περισσότερη ώρα επειδή μοιράζεσαι τον υπολογιστή
2.    Εργάζεσαι σε υπολογιστή πιο οικείο και σχεδόν σίγουρα ταχύτερο από του εργαστηρίου
3.    Έχεις την ευκαιρία να λύσεις επί τόπου προβλήματα που πιθανόν σίγουρα θα προκύψουν στο δικό σου μηχάνημα και όχι στου εργαστηρίου, λόγω μικροδιαφορών στο hardware και στο εγκατεστημένο λογισμικό. Έτσι, δε θα ψάχνεσαι μετά στο σπίτι. Οι καθηγητές συνήθως δεν έχουν πρόβλημα να βοηθήσουν κάποιον με laptop, αντίθετα εκτιμούν ότι το έφερες για να βοηθήσεις στην αποσυμφόρηση του εργαστηρίου.
 4.   Στα θεωρητικά μαθήματα, μπορείς να παρακολουθείς τις σημειώσεις από το laptop (συνήθως υπάρχουν στο e-class). Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στο αμφιθέατρο, όπου λόγω του μεγέθους της αίθουσας και του μικρού μεγέθους των διαφανειών, ακόμα κι αν κάθεσαι στην πρώτη σειρά θα δυσκολεύεσαι να δεις. (Αν κάθεσαι πίσω, ξέχασέ το).

Χρειάζεσαι έναν αξιόπιστο υπολογστή, που δε θα μοιράζεσαι με άλλο μέλος της οικογένειας, καθώς θα περνάς ατελείωτες ώρες μαζί του. Και προφανώς, δε γίνεται να βγάλεις τη σχολή με κινητό ή tablet. Χρειάζεσαι υπολογιστή.

Αναβάθμιση υπολογιστή
Δεν είναι ανάγκη να αγοράσεις υπολογιστή αμέσως μόλις γραφτείς στο τμήμα, αν δε βγαίνει στον οικονομικό προγραμματισμό σου. Στo πρώτo έτος, μπορείς να βολευτείς με ό,τι έχεις, αρκεί να μπορεί να τρέχει αξιοπρεπώς τα Windows 10 64bit. Αυτό πρακτικά σημαίνει επεξεργαστή i3 3ης γενιάς ή ισχυρότερο (ή αντίστοιχα Ryzen 3 για AMD), δίσκο SSD και 8GB RAM.
Αν ο Η/Υ σου δε διαθέτει δίσκο SSD ή 8GB RAM, μπορούν να αναβαθμιστούν με κόστος περίπου 50€ το καθένα (για τη RAM χρειάζεται να έχεις κενό slot, διαφορετικά η παρούσα θα πάει χαμένη).

Αγορά υπολογιστή

Ένας προγραμματιστής / μηχανικός υπολογιστών δε χρειάζεται ακριβό gaming υπολογιστή ούτε πανάκριβο workstation για γραφίστες. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ξεπεράσεις τα 1000€. Παρολαυτά, χρειάζεται να προσέξεις κάποια πράγματα:

-    Το Mac δε συστήνεται για το τμήμα. Θα χρειαστείς Windows και Linux. Φυσικά, μπορείς να εγκαταστήσεις Windows / Linux σε Mac, αλλά θα έχεις πληρώσει άσκοπα για το λογισμικό. Γενικά, είναι ακριβά μηχανήματα και δεν προσφέρουν κάποιο πλεονέκτημα για το επάγγελμά μας. Αν όμως έχεις ήδη Mac, κανένα πρόβλημα. Έχεις ήδη τερματικό Unix, ενώ με Windows και Linux Virtual machines θα κάνεις όσα δε μπορείς στο Mac OS.
 -   Χρειάζεσαι μεγάλη οθόνη. Η οθόνη του laptop δεν αρκεί. Είτε πάρεις σταθερό Η/Υ είτε laptop, χρειάζεσαι μια από τις παρακάτω (κανείς δε μετάνιωσε επειδή πήρε μεγαλύτερη):
        24″ με ανάλυση Full HD (1080p).
        27″ με ανάλυση 2K
        32″ με ανάλυση 4K
-    Χρειάζεσαι δίσκο SSD τουλάχιτον 250GB (ιδανικά μεγαλύτερο). Θα χρειαστεί να τρέξεις προγράμματα μεγάλου μεγέθους και δε θα καταλάβεις πότε γέμισε. Ακόμα κι αν έχεις δεύτερο δίσκο HDD, δε θα θέλεις να τρέχεις από εκεί προγράμματα, καλύτερα να τον έχεις μόνο για αρχεία.
-    Θα χρειαστείς >=16GB RAM (ιδανικά 32GB) για να τρέξεις Virtual Machines χωρίς προβλήματα. Αν τα laptops με 16GB RAM σου φαίνονται ακριβά, φρόντισε να έχει 8GB RAM και ένα ελεύθερο slot για να προσθέσεις άλλα 8GB. Σε σταθερό υπολογιστή, η μνήμη είναι αρκετά φθηνότερη, οπότε ξεκίνα με 32GB με προοπτική για 64GB αργότερα.
-    Δε χρειάζεσαι κάρτα γραφικών για το τμήμα. Αυτό αφαιρεί ένα σημαντικό κόστος από την αγορά Η/Υ, ειδικά με τις εξαιρετικά ανεβασαμένες τιμές λόγω κορονοϊού και mining. Φυσικά, αν παίζεις παιχνίδια, θα χρειαστείς κάρτα γραφικών. Όμως, μπορείς να την προσθέσεις αργότερα (για τα laptops είναι πλέον ευρέως διαθέσιμα τα docking stations με κάρτα γραφικών). Aν στο μέλλον ασχοληθείς με ανάπτυξη παιχνιδιών, ρομποτική, τεχνητή νοημοσύνη, machine learning κι άλλα τέτοια εξωτικά, θα χρειαστείς κάρτα γραφικών, αλλά ως τότε η τωρινή σου κάρτα θα είναι άχρηστη.
-    Θα χρειαστεί να τρέξεις Linux. Είναι σημαντικό να βεβαιωθείς ότι το συγκεκριμένο hardware υποστηρίζεται σωστά με οδηγούς για Linux, για να αποφύγεις προβλήματα ή/και μειωμένη απόδοση -πολύ συχνότερα σε laptops. Ο ευκολότερος τρόπος είναι η λίστα των Ubuntu certified desktops.

Προσοχή: Το ότι ένας Η/Υ πωλείται με προεγκατεστημένο Linux δυστυχώς δε σημαίνει ότι το hardware του υποστηρίζεται σωστά. Είναι συνηθισμένο να πωλούνται laptops με Linux και να μην χρησιμοποιούν καθόλου την κάρτα γραφικών τους(!) και άλλα features (φωτισμό πληκτρολογίου, multimedia keys κλπ) -τα οποία πληρώνεις χωρίς λόγο.

Σχετικά με τα Windows:
-    Μπορείς να εξοικονομήσεις χρήματα αγοράζοντας Η/Υ χωρίς Windows, αφού ως φοιτητής, δικαιούσαι δωρεάν Windows 10 Εducation Εdition. Προσοχή: Έχεις μόνο μία άδεια, που μπορείς να εγκαταστήσεις μόνο σε μία συσκευή.
 -   Τα Windows Home δεν είναι καλή επιλογή (χωρίς να είναι απαγορευτικά). Θα σου είναι χρήσιμες ορισμένες λειτουργίες -με σημαντικότερη το Hyper virtualization- που είτε υπάρχουν μόνο στις εκδόσεις Professional, Enterprise και Education, είτε είναι υψηλότερου επιπέδου σε αυτές. Αν έχεις ήδη Η/Υ με Windows Home, μπορείς να τα αναβαθμίσεις σε Education με την άδεια που δικαιούσαι ως φοιτητής. Όμως έχεις μόνο μία δωρεάν άδεια, οπότε ίσως δε θέλεις να τη σπαταλήσεις σε υπολογιστή χαμηλών δυνατοτήτων και προτιμάς να την κρατήσεις για τον επόμενο.
Προσοχή: Οι Η/Υ που πωλούνται με Windows Home συχνά δε διαθέτουν το hardware για να υποστηρίξουν τις επιπλέον λειτουργίες. Συνεπώς, είναι ασφαλέστερο να αγοράσεις Η/Υ με Windows Pro προεγκατεστημένα (ή χωρίς λειτουργικό για οικονομία, αφού όμως δεις ότι ο ίδιος πωλείται και σε έκδοση με Windows Pro -οπότε λογικά έχει το κατάλληλο Hardware για να τα εκμεταλλευτεί).
 -   Μακριά από Windows S. Επιτρέπουν την εκγατάσταση εφαρμογών μόνο από το Windows Store. Αυτό προσφέρει ασφάλεια όταν ο Η/Υ χρησιμοποιείται από παιδιά, αλλά είναι απαγορευτικό για φοιτητή του τμήματος. Σχεδόν όλα τα προγράμματα που θα χρειαστείς δεν υπάρχουν στο Windows Store.
 -   Βεβαιώσου ότι θα μπορεί να τρέξει σωστά τα Windows 11. Οι προδιαγραφές είναι ακόμα υπό διαμόρφωση, όμως είναι γνωστό ότι θα χρειαστεί επεξεργαστής Intel τουλάχιστον 8ης γενιάς και chip TMP 2.0. Λίστα με συμβατούς επεξεργαστές εδώ.
    Προσοχή: Μη βασιστείς σε προφορικές διαβεβαιώσεις πωλητή. Αν η εγγύηση αναβάθμισης (για Win11) δεν είναι γραπτή, δεν έχει καμιά αξία. Αν αναφέρεται σε ταμπελάκι (tag) ή site, πρέπει να κρατήσεις φωτογραφία. Συνηθισμένες απαντήσεις που μπορεί να πάρεις αν βρεθείς στη θέση να μη μπορείς να αναβαθμίσεις στα Win11: «Η συμβατότητα αφορά συγκεκριμένα μοντέλα και το δικό σας δεν περιλαμβάνεται», «Δεν ευθυνόμαστε που η Microsoft άλλαξε τις απαιτήσεις», «Σας διαβεβαιώνουμε ότι η αναβάθμιση είναι εφικτή, αλλά δυστυχώς δεν παρέχουμε τεχνική βοήθεια».
    Αν, πάλι, κάνεις την αναβάθμιση χωρίς την ύπαρξη εγγύησης αναβάθμισης, κατά κανόνα θα έχεις προβλήματα με την εγγύηση καλής λειτουργίας. Θα σου λένε «παρέχουμε υποστήριξη μόνο με Win10, όπως το αγοράσατε» και θα πρέπει να το επαναφέρεις σε εργοστασιακές συθμίσεις για να το πας για service. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, αντίο εγγύηση.

Single board Computers
Οι υπολογιστές τύπου Raspberry pi, Banana pi, Beagle κλπ. είναι οικονομικοί και προσανατολισμένοι στην εκπαίδευση. Είναι εξαιρετικοί για να εξοικειωθεί κανείς με πολλά εργαλεία software, hardware και δικτύων. Χρησιμοποιούν την αρχιτεκτονική ARM, που επιτυγχάνει χαμηλή κατανάλωση ενέργειας.
Τρέχουν Linux και περιβάλλοντα προγραμματισμού για κάθε γλώσσα -μεταξυ των οποίων και VS code, συνεπώς είναι κατάλληλοι για προγραμματισμό. Μπορούν να συνδεθούν με πληθώρα συσκευών και να ελέγξουν κυκλώματα, κάτι που ένας κλασσικός Η/Υ δε μπορεί να κάνει χωρίς ειδικές και ακριβές κάρτες ή ελεγκτές αντιστοιχα. Επίσης γίνονται εξαιρετικές retro παιχνιδομηχανές.
Γενικά αποτελλούν μια εξαιρετική επιλογή για εναν φοιτητή του τμήματος. Το Raspberry pi ξεχωριζει ανάμεσά τους λόγω της ποιότητας κατασκευής και της εξαιρετικά δραστήριας κοινότητας που παράγει συνεχώς εξαιρετικό λογισμικό και υλικό. Το BeagleV είναι επίσης ενδιαφέρον, ως ο πρώτος single board computer που χρηιμοποιεί την πολλά υποσχόμενη αρχιτεκτονική RiscV -τον πρώτο επεξεργαστή ανοιχτού προτύπου.
Όμως, τα single board computers δε μπορούν, προς το παρόν τουλάχιστον, να αντικαταστήσουν έναν κλασσικό Η/Υ, επειδή:
-    Αρκετές χρήσιμες εφαρμογές δε διαθετουν έκδοση για αρχιτεκτονική ARM.
-    Η ταχύτητά τους δεν είναι αρκετή για να εξασφαλίσουν μια ομαλή ροή εργασίας για έναν φοιτητή. Εδικά στη χρήση VM φτάνουν στα όριά τους.
Συνεπώς, η ανάγκη για έναν Η/Υ με τις προδιαγραφές που περιγράφηκαν παραπάνω παραμένει.

Microcontrollers
Οι μικροελεγκτές επιτρέπουν τον έλεγχο συσκευών και κυκλωμάτων. Ο πιο γνωστός είναι το Arduino και οι παραλλαγές του. Δεν είναι αυτόνομοι. Κατά κανόνα χρησιμοποιούνται σε συνδοοιασμό με κλασσικό Η/Υ ή single board computer. Είναι εξαιρετικά χρήσιμοι για όσους ασχοληθούν με κατευθυνση hardware.

Οδηγός 2 : Απασχόληση

Η πληροφορική είναι κλάδος στον οποίο μπορείς να δουλέψεις χωρίς πτυχίο, αν έχεις γνώσεις. Όσο περνούν τα χρόνια, όμως, όλο και περισσότερες αγγελίες ζητούν πτυχίο.

Είτε έχεις πτυχίο είτε όχι, συνηθίζεται να περνάς από τεστ γνώσεων και αναλυτικής σκέψης (έτσι λέμε τώρα το τεστ IQ) για να δουλέψεις στο χώρο της πληροφορικής και των υπολογιστών.

Ένα portfolio με ατομικά και ομαδικά projects στο Github είναι συνήθως το καλύτερο προσόν για μια θέση εργασίας. Όσο νωρίτερα ξεκινήσεις να το χτίζεις, τόσο καλύτερα. Είναι καλή συνήθεια να το χρησιμοποιείς και για τις εργασίες του Τμήματος.

Αγγελίες

Αγγελίες για δουλειές στην πληροφορική ανεβαίνουν:
 -   στο κανάλι #jobs στον Discord server του τμήματος
 -   στη σελίδα της AIESEC

Προγράμματα απασχόλησης
Σημαντικά προγράμματα απασχόλησης που αξίζει να κοιτάς κάθε χρόνο:

-    Google Summer of Code. Προγραμματισμός για open source projects, χρηματοδοτούμενος από τη Google.
-    Social Hacker Academy. 7μηνη δωρεάν εκπαίδευση για web developpers. Απαιτεί ανεργία 12 μηνών.
-    Δίμηνη απασχόληση στην ΕΥΔΑΠ για φοιτητές. Επιλογή με κλήρωση. Ανακοινώνεται στην καρτέλα Διαγωνισμοί προσλήψεων.
 -   Vulcanus. Εκπαίδευση και πρακτική άσκηση για φοιτητές της Ε.Ε. σε εταιρείες στην Ιαπωνία.

Πιστοποιήσεις

Μην ασχοληθείτε με ECDL ή ICDL, δεν έχει νόημα για εμάς)
Cisco CCNA 200-301 certification (για Δίκτυα)
Red Hat Certified Engineer (RHCE) (για Linux)

Χρήσιμα εργαλεία
Τεστ αναλυτικής σκέψης που χρησιμοποιούν πολλές εταιρείες 

Web development

Ο χώρος του web development έχει μεγάλη ζήτηση και είναι πολύ πιθανό σε αυτόν να είναι η πρώτη σου δουλειά. Όμως, η κατασκευή και συντήρηση ιστοσελίδων (front-end) είναι κάτι που δεν θα διδαχθείς στο Τμήμα (δε διδάσκεται ούτε η γλώσσα html) και δεν αποτελεί τη φυσική θέση του αποφοίτου. Τα προσόντα σου αντιστοιχούν σε πιο σύνθετες και πιο καλοπληρωμένες θέσεις. Από την άλλη, το back-end κομμάτι μεγάλων ιστοσελίδων μπορεί να σου προσφέρει σημαντική εμπειρία στη διαχείριση βάσεων δεδομένων.

Σε κάθε περίπτωση, η γνώση html γλώσσας και κάποιου cms (πχ WordPress) είναι ένα προσόν που δε θα μετανιώσεις αν αποκτήσεις. Θα σου χρειαστεί για να φτιάξεις ένα προσωπικό site. (Χρειάστηκε επίσης για να φτιαχτεί το παρόν site).